Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Serownia Podłazy

Serownia Podłazy

Serownia Podłazy to mała zagrodowa manufaktura, gdzie od 2013 r. Pani Beata Cichopek robi swoje sery. Pani Beata mówi: "Moje sery mają duszę, bo pożyteczne bakterie i pleśnie, które żyją w serze, to żywe organizmy. To one nadają serom smak i zapach, a są bardzo kapryśne i nieprzewidywalne. Sery nabierają cech swoich twórców. Mają różny czas dojrzewania, trzeba je pielęgnować, dotykać, przewracać i masować. Ser i serowar są jak małżeństwo - dopiero z czasem się docierają. Zdobyta wiedza i doświadczenie pozwalają wykorzystać najlepsze cechy mleka krowiego, pochodzącego z istniejących jeszcze z tradycyjnego chowu i wypasu bydła mlecznego w górach Świętokrzyskich. Charakterystyczny, intensywny smak i zapach serów, to także efekt dodatków - moich autorskich kompozycji różnych ziół. Sery są wegetariańskie - stosuję tylko podpuszczkę roślinną".